Flueblom eller flueblomst (Ophrys insectifera) er den eneste norske representanten for denne store orkideslekta som med sentrum rundt Middelhavet er utbredt fra Irland i vest til Iran og Russland i øst og fra Nord-Afrika i sør til Skandinavia i nord. Slekta består av rundt 40 arter, men artsavgrensning er som i mange orkideslekter svært problematisk. Felles for alle taksa er de oppsiktsvekkende blomstene som etterlikner bestemte insekter av utseende og ofte også i duftsignaler. Flueblom er norsk floras klareste eksempel på seksuell narrepollinering.
Utseende
Flueblomplanter er som regel mellom 10 og 30 cm høye, og har en ganske glissen blomsterstand med 2-10 blomster. Planta er spinkel og ikke så høy og kan derfor være ganske vanskelig å få øye på, men får man først øye på den er den ikke mulig å forveksle med noen annen norsk plante. Orkideblomstens seks blomsterblader er i fluebloms versjon slik at de tre i den ytre kretsen er grønne og ganske små, mens de tre indre blomsterbladene er de som imiterer insektet: to er lange og smale og imiterer trolig insektets antenner, mens leppa er ganske brei, ca 1 cm lang og med fargetegninger og reflekser som imiterer insektets kropp. Alle disse tre blomsterbladene er i brunsvarte fargetoner.
Formering
Blomstene har ingen nektar eller annen belønning så pollineringa er basert på lureri der pollinatoren tiltrekkes fordi blomsten signaliserer en ettertraktet belønning, i dette tilfellet parringsmulighet. Flueblom etterligner ikke en flue som navnet skulle tilsi, men en veps. Nærmere bestemt hunner av gravevepser i slekta Argogorytes (Hymenoptera: Crabronidae). Hos disse vepsene er det slik at hannene normalt klekker en uke eller to før hunnene og i denne perioden før de ekte hunnene er tilgjengelige, tilbyr flueblomplantene de eneste mulighetene for "parring" (parring er naturligvis hannvepsenes eneste oppgave i livet). Fluebloms blomstringstidspunkt er fininnstilt av naturlig seleksjon til å passe med vepsenes klekkingstidspunkt.
Selv om blomstenes imitiasjon av hunnvepsene kanskje ikke ser helt overbevisende ut for det menneskelige øye, må man huske at gravevepser som andre årevinger, ser utmerket også i det ultrafiolette området og hvor godt blomsten egentlig ligner hunnvepsen er vanskelig å vurdere. I tillegg kommer imidlertid også andre sanseinntrykk som ligger utenfor det vi mennesker oppfatter: duft! Flueblom sender ut duftstoffer som svært presist etterligner gravevepshunnens feromoner. Trolig er duftsignalet vel så viktig som det visuelle signalet for tiltrekning til planta og i alle fall på langt hold. De visuelle signalene er derimot avgjørende for presis plassering av pollinator i blomsten. Presis plassering i blomsten er som for alle orkideer, nødvendig for at polliniene skal kunne plasseres riktig på pollinatoren og slik sørge for at pollen avsettes på arret i etterfølgende blomster insektet besøker.
Forekomster i Norge
Flueblom vokser enten i kalkfuruskog eller på kalkmyr og er i tillegg ganske varmekjær. Klimamessig er dermed kun sørøstlige deler av landet og de gunstigste delene av enkelte fjordstrøk mulige. Kalkholdig jordbunn som ikke er oppdyrka, er enda mindre vanlig og kombinasjonen blir dermed ganske sjelden.
Flueblom finnes i sør-øst fra Fredrikstad og Kragerø til Ringerike og Kongsberg, videre noen steder i Nord-Trøndelag (Snåsa, Steinkjer, Nærøy) og spredt i Nordland (Gildeskål, Beiarn, Bodø, Fauske).
Fredning
Flueblom er ført i rødlista som "nær trua" (NT). Flueblom er fra desember 2001 varig freda etter Naturvernloven etter først å ha vært midlertidig freda fra 1989.
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_606266} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Flott serie med god og fyldig undertekst! Synes bildene utfyller hverandre godt.Alså jevngode bilder med flott og lærerik tekst, bra dette!
John B.
Jan G.
Jeg gleder meg til orkidebildene dine med den fine teksten. Utrolig spennende dette.Naturen er mer komplisert enn vi tror. God koloritt og komposisjon.
Mvh Jan
Lars Ivarson F.
samd med dei samde..fin og opplysande serie
Avsluttet .
Fin serie og ïntressant prosjekt!
Øyvind
Lars-Anders M.
En mesteres bilder. Bra
Roar K.
Herlige farger og detaljer.
Godt jobba nok en gang.
Roar
Fred S.
Svæer bra gjengitt Flueblom. Har forsøkt meg på denne på Snåsa, der jeg har funnet et par eksemplarer, men med dårlig resultat. Ser ut som om du behersker kunsten.
vh fred s
John A R.
Flott serie med bilder og info! Fine farger. Minner litt om Laban seigmen, der de henger :)
Morten E.
Takk for lektyren om flueblomen. Fin serie du viser her Håkon. Jammen kan blomsten ligne på seigmenn:)
Odd E. k.
Meget flotte fotoserie av denne fargerike orkiden. Skarpt og i et fint lys. Utmerket undertekst som sier litt om denne blomsten. Meget flott formidlet i fine komposisjoner og utsnitt!
Mvh
Odd E.
Bjarte W.
Som Morten, tenkte også jeg på seigemenn c",)
Fin serie nok en gang, og som fote, med tilhørende interessant undertekst. Ale er flotte, men liker godt v5 med noe mørkere blomster.
- Bjarte
Alf B.
Kjempeflott serie av orkiden, skarpt med flotte farger og fint lys, veldig flott presentert både bilder og tekst.
Alf
Avsluttet .
Veldig interessant innføring i naturens mysterier og viderverdigheter.
Du utvider vår horisont og gir oss mange vakre visuelle opplevelser.
Fin serie.
Trygve B.
Du store min, du gjør en flott jobb. Det står respekt av det. Bildet er jo av beste kvalitet. Jeg er bare imponert. Mvh Trygve
Berit A.
Kjempeflotte bilder og lærerik tekst. Artig å lese. :))
Som et par andre her så hadde jeg lyst til å smake, for disse så virkelig gode og søte ut. Men jammen er de små. Godt gjort å få de så flotte. :)
Marit O.
Orginalen miner meg om laban som noen nevner legre oppe her Håkon,morsomt opplevelse dette bilde ga meg til og være en blomst !
Så det blir min favoritt,veldig flott undertekst du har med her !
mvh
marit
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
John B.
Mvh Jan
Øyvind
Godt jobba nok en gang.
Roar
vh fred s
Mvh
Odd E.
Fin serie nok en gang, og som fote, med tilhørende interessant undertekst. Ale er flotte, men liker godt v5 med noe mørkere blomster.
- Bjarte
Alf
Du utvider vår horisont og gir oss mange vakre visuelle opplevelser.
Fin serie.
Som et par andre her så hadde jeg lyst til å smake, for disse så virkelig gode og søte ut. Men jammen er de små. Godt gjort å få de så flotte. :)
Så det blir min favoritt,veldig flott undertekst du har med her !
mvh
marit