Krig & kjærlighet på Stenersenmuseet

Fra 7. februar til 27. april er Henrik Saxgren aktuell med utstillingen 'Krig og kjærlighet – om innvandringen i Norden' på Stenersenmuseet. Ikke mange dagene etter utstillingen er avsluttet kan du treffe Henrik på Nordic Light i Kristiansund i begynnelsen av mai.
Utstillingen Krig & kjærlighet er danskens unike dokumentarprosjekt om innvandringen i Norden. I sitt prosjekt har Saxgren identifisert omkring 110 ulike etniske grupper som har utvandret til Norden. Av disse gruppene har individer, par og hele familier tilfeldig blitt valgt ut til fotografering og intervju av Henrik Saxgren, i sine hjem og på sine arbeidsplasser. Åpenbart poserende titter Saxgrens innvandrere rett inn i kameraet i sine nye miljøer, miljøer som i mange tilfeller avslører deres opphav. Man berøres av det gjestfrie uttrykket i deres ansikter, blikkene som synes å be betrakteren inn til de nye hjemmene. Denne gesten vil forhåpentligvis påvirke betrakteren på en positiv måte, og kanskje bli en hjelp for skandinavere å komme forbi de hindere som ligger i veien i kontakten med innvandrere.

For å fremholde det til tider dystre og triste livet i de skandinaviske landene, demper Saxgren – muligens bevisst – fargeskalaen i sine nokså lyssatte fotografier av de nye medborgerne. Som en kontrast arbeider han med sterke farger i de store panoramabildene av ulike flyktningemottak, der de asylsøkende plasseres og ofte tilbringer år i påvente av vedtak om de får oppholdstillatelse eller ikke.

I pressemeldingen fra Stenersenmuseet håper de at Henrik Saxgrens nye prosjekt om innvandring, som sammenfaller med mangfoldsåret, kanskje vil påvirke vårt syn på innvandrere i skandinavia.
- Forhåpentlig kommer publikum til å åpne sine hjerter og sinn og ønske de nye skandinavene velkommen, når de fritt og i egen takt kan ta del av fotografiene på Stenersenmuseet, og lese om dem i boken Krig & kjærlighet, skrivver de.

Thorvald Stoltenberg åpner utstillingen torsdag 7. februar.

___________________________________

Mer info:
http://www.stenersen.museum.no/
© Henrik Saxgren - Sambadanserne
Sambadanserne
© Henrik Saxgren
Titiane, Joana og Solange fra Brasil bor i Oulu i Finland, der de har dannet Lapplands eneste sambagruppe. De er alle tre gift med finske menn, som arbeider for Nokia i Brasil.
© Henrik Saxgren - Louie og Malini
Louie og Malini
© Henrik Saxgren
Louie fra Sri Lanka kom til Finnøy i Norge som 17-åring og fikk arbeid som landbruksmedarbeider. Etter 20 års hardt arbeid giftet han seg i 1995 med indiske Malini, som fikk oppholdstillatelse i Norge mot at hun fraskrev seg retten til å motta offentlige bidrag. Louie har selv bygget huset de bor i på Finnøy.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu