Et stjernegalleri på Nordic Light

Dag Alveng, Bill Atkinson, Romano Cagnoni, Anton Corbijn, Dawid, Alison Jackson, Chris Rainier, Leif Preus, Marc Riboud, Jan Saudek og Russland vs. Litauen. Det er bare noen av attraksjonene på Nordic Light 2010.
Nordic Light lever opp til det som etterhvert er begynt å bli en tradisjon, nemlig å gi det fotointeresserte Norge det beste av det beste - både norsk og utenlandsk.

Russland versus Litauen
Men til tross for flere stjernenavn (og enda ett tror jeg vi kan vente oss) er det Russland versus Litauen som kanskje åpner dører til en fotoverden vi ikke er så kjent med. I Vesten er det vestlig fotografi vi for det meste ser, og som i stor grad påvirker oss som betraktere og fotografer. På Nordic Light blir det nå en unik sjanse til å lære mer om, og stifte nærmere bekjentskap med, foto fra Litauen og Russland.
Festivalsjef Anne Lise Flavik forteller til foto.no at hun synes det er viktig med et fokus på ytringsfrihetens utvikling og forskjeller i de to landene. Hun er også opptatt av den kreative utviklingen i de to landene, og hvilken retning denne tar.

Palestinske fotografer
På Nordic Light 2010 blir det også en unik anledning til å stifte nærmere bekjentskap med en rekke palestinske fotografer. De kommer ikke selv, men er representert på den omstritte utstillingen “Point of No Return”, som er kuratert av Magnum-fotografen Stuart Franklin. På utstillingen viser 11 palestinske fotografer bilder tatt under det 22 dager lange angrepet på Gazastripen, julen 2008. Utstillingen hadde urpremiere ved Noorderlichtfestivalen i Nederland i 2009, men kom ikke helt til sin rett da nyhetsbyrået AP stoppet produksjonen av utstillingskatalogen på grunn av Franklin sitt ”for politisk favoriserende” innlegg.

Nordic Light ønsker å, ved å stille ut bildene og dessuten publisere teksten, sette fokus og åpne for debatt rundt det brennhete temaet ytringsfrihet.

Gode norske
Blant navnene som er blitt kjent i dag finner vi litt norsk og litt utenlandsk. Alle interessante nok til at de bør trekke publikummere til festivalen. Dag Alveng er kanskje en av de norske fotografer som er mest kjent i utlandet, og et foredrag med han bør være av interesse for flere enn dem som bare er interessert i kunstfoto. Og så kommer Leif Preus da, igjen, og det er bra. Han har kunnskap, formidlingsevne og raushet som er helt unik i Norge. Ja, og han kan virkelig fotografere. I tillegg, blant de norske, så kommer skateboardfotografen Øystein Kvanneid og naturfotografen Kai Jensen.

Supre utenlandske
Og så, for å begynne å avslutte artikkelen, må det nevnes de fotografer som mange mener burde kommet først i denne artikkelen. De store, virkelig store, attraksjonene på Nordic Light 2010. Her er noen navn: Alison Jackson, Anton Corbijn, Chris Rainier, Jan Saudek, Mikkel Aaland, Bill Atkinson, Romano Cagnoni og Marc Riboud.

- Marc Riboud, Bill Atkinson og Anton Corbijn er mine høydarane! forteller Anne Lise Flavik til foto.no.

- Riboud, for eksempel, er et ikon og har en lang og viktig historie å fortelle. Husk han er 87, og den siste gjenlevende av de store franske humanistiske fotografene. Det er veldig viktig at vi får disse gamle ikonene til Nordic Light før de går bort. De har historien, et langt fotografisk liv med mange faser, og de har noe på hjertet.

- Anton Corbijn er rockefotograf nr. 1. Men det største og viktigste fotografiet hans er av Clint Eastwood. Alle vil kjenne igjen det fotografiet når de ser det. Det er også en høydare. Dessuten har han bevist at han kan lage god film også. Control som kom ut i 2008 har gjort Corbijn til en kjent regissør, forteller en alltid entusiastisk Flavik.

Nordic Light International Festival of Photography går av stabelen fra 27.april til 1. mai. Foto.no kommer i år til å gi en bred dekning av festivalen - før, under og etter

Alison Jackson -
Alison Jackson

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu